piot_L 11.01.2002 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Czy ktoś użytkuje lub słyszał o wkładach kominkowych z firmy Tarnawa. Są to wkłady w całości odlane z żeliwa z szybą okrągła lub płaską z dopalaniem spalin i przystosowane do palenia ciągłego.Proszę o uwagi na temat tych wkładów.Firma Tarnawa: http://www.tarnawa.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.09.2002 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 No właśnie. Przed chwilą byłem na ich stronie. Dobry marketing. Jak wygląda rzeczywistość. Jak wypada porównanie z jotulem? Może jednak warto zaryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreju 26.09.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 też bym chciał się dowiedzieć coś więcej na ten temat niech sie ktoś wypowie kto użytkuje jakiekolwiek wkłady i wyrazi swoje opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 27.09.2002 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Całkiem ładnie się zapowiada. Ale dajcie tu praktyka. Co to za marka? Skąd się wzięła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 28.09.2002 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2002 Ładne, tylko nie ma podanych cen. No i bardzo ciekawa instrukcja obsługi. Czy ktoś może wie, od kiedy ta firma jest na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 30.09.2002 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Na targach, facet od kominkow, mowil mi, ze firma istnieje od ponad roku (i nie wiadomo jak dlugo jescze), cenowo sa zblizone do francuskich, ale daja na nie 10 lat gwarancji. Facet mowil, ze sa na tyle solidne, ze wierzy w te gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 30.09.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 napewno warto sie temu prsyjżeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 On 2002-09-30 16:12, endriu wrote: napewno warto sie temu prsyjżeć posiadam ten wkład , bardzo solidny cena ok 2600 PLN za 16KW bez obaw o przegrzanie ,deformacje itp jeszcze nie obudowany paliłem w nim dla próby węglem wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2002 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Ile czasu wkład Tarnawa utrzymuje ciepło? Nie interesują mnie reklamy producentów tylko realne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_g 17.10.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 właśnie - też jestem zainteresowany jak się sprawuje ten wkład - jak dawno go używasz, jak długo "ciągnie" na jednym załadunku, czy rozprowadzasz od niego ciepło do innych pomieszczeń, itd.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2002 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Używam ten wkład od pazdziernika 2001 narazie bez obudowy i rozprowadzeń , paliłem w nim i dogrzewałem 100 m2 podczas prac wewnątrz.Myślę że średni czas pracy na 1 załaduku można określić na 7 godzin. Niewiem czy to dobry wynik ale po ok 8 godzinachtemperatura podnosi się z np 10 do 15 stC/bez DGP/ w domu partowym typu L największa odległosć od wkładu do termometru to 13 m .Sam wkład zbudowany jest z bardzo grubego żeliwa które długo utrzymuje ciepło njdłuższe zaobserwowane wypalenie do cna :drewno buk tj od soboty start og 21 pełny załadunek stop wtorek g 17 jeszcze żażące kawałki /po ew. dołożeniu mógł dalej się rozpalić/. Co o tym myślicie czy go obudowac czy wstawić np Spartehrm.PZDR > GMC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.10.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Wynik rzeczywiście imponujący. Oglądałem niedawno kasety chyba szwedzkie KEDDY. LIte żeliwo, odlew jednorodny. Wyglądały BAAARDZO solidnie. Nie wybiorę ze względu na wymiary (dla mnie za małe), ale naprawdę warto rozważyć. Niestety cena podejrzewam wyższa niz rodzimej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galatos 21.01.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Wracam do tematu sprzed kilku miesięcy (to chyba nie jest zabronione), ale to co tu znalazłem brzmi wręcz rewelacyjnie. Kominek Tarnawa spalał pełny załadunek drewna przez prawie 3 dni!!!? (bez 4 godzin) Czy autor tej wiadomości mógłby potwierdzić, że nie było tu pomyłki.Jeśli to prawda to jestem zdecydowany na zakup Tarnawy.Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Jakas koszmarna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 21.01.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Myślę, że nie taka bzdura, ale jak wygląda szyba- jeżeli całkowicie zamknie się dopływ powietrza?.Jakie jest rozwiązanie dopływu powietrza do spalania?, czy osobnym kanałem, czy bierze je z otoczenia.Jak jest z zanieczyszczeniem szyby?, jakie są użyte metody zmniejszenia zadymienia szyby?.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.01.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Jest inny wątek na którym pisze się o Tarnavie...:http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=6523&forum=34&start=150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 21.01.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Czy Anomimowy przypadkiem nie reprezentuje TARNAWY ?3 dni to chba totalna przesada.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.01.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Możliwe, że reprezentuje.. Anonimowy, a czy można do Ciebie wpaść i zobaczyć ten cudowny wkład? Bo jeśli to co piszesz stało się naprawdę to duuuuży plus. Ale jeśli się pomyliłeś (albo to nie jest prawda z innych powodów) to duuuży minus, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.01.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Nie ma się co podniecać takim tekstem, anonimowy pisze przecież wyraźnie: średnio 7 godzin. A że raz się udało pobić rekord, bo gdzieś w grubej warstwie popiołu żarzyły się resztki grubej kłody jakiegoś twardego drewna - nikt nie będzie przecież tak eksploatował kominka. O ile mu się sobota z poniedziałkiem nie pomyliła.A Tarnawa na swojej stronie pisze: czas palenia 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.01.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Oglądałem dziś Tarnawę w realu.Kilka wrażeń: kominkarz - dystrybutor... kiepsko mi się z nim gadało. Zaczął od tego, że nie mogę mieć kominka jako jedynego źródła, bo mi nie pozwolą. (po to żeby pozwolili, i nie tylko, mam mieć w domu też grzejniki elektryczne...) Potem jak mu powiedziałem że kominek ma być na zewnętrznej ścianie, zaczął strasznie marudzić i kazał przerabiać projekt. Może miał i rację, ale ja spodziewałem się czego innego: opisu zalet i wad poszczególnych typów kominków (miał różne: tarnawę, spartherma, jotula) i konkretnych porad typu: jeśli zostawisz kominek na zewnętrznej ścianie, to musisz dać 18 kW, DGP będzie kosztować mniej więcej X, a jak dasz w środku, to starczy 14, a DGP będzie kosztować Y.A ten.. pary nie puścił za ile robi DGP, tylko coś przebąknął o "dyszce" dodatkowo jakby trzeba było dawać wiatraki. 10000?? --------Wracając do tarnawy, z jednej strony rzeczywiście "siermiężne" to kominki... ale nie tak do końca - pomiędzy Jotulami stała obudowana 14 kW Tarnawa z giętą szybą i wyglądała ekstra. Myślałem że to któryś kolejny Jotul - pani z tego samego sklepu, z którą znacznie przyjemniej mi się rozmawiało i od której, mimo że zastrzegła się że fachowcem nie jest, usłyszałem parę praktycznych porad - pokazała mi ten kominek jako przykład, że tarnawa po obudowaniu nie wygląda gorzej niż jotule, wśród których ją wstawiono.Stał też nie obudowany 18 kW kominek z płaską szybą, i w środku miał zamontowane takie... ozdóbki w kształcie murzyńskich nmasek. Nie każdemu to się musi podobać - na szczęście pani zapytana o te maski stwierdziła że są wersje kominka bez nich.------O najważniejszym, czyli: jak doprowadzić powietrze, jak rozprowadzić DGP, jak uwzględnić to w projekcie, jaką dobrać moc kominka, g.... się dowiedziałem. Błędne koło. Facet każe mi kupić projekt, wtedy powie mi jak i za ile zrobi DGP i jaki kominek dobrać. A ja bym chciał wiedzieć wcześniej jaki to będzie kominek, (wymiary, średnica przewodu kominowego, trasa przejścia kanałów DGP) żeby uwzględnić to w projekcie od razu. Błędne koło.-------Wniosek? Zaprojektuj sobie, człowieku, dom, instalacje, i wszystko inne, potem, zanieś projekt do fachowców, niech pieczątki przystawią, inaczej nie ma szans zgrać wszystkiego.Wniosek #2. Jak chcesz coś zrobić to najpierw dowiedz się wszystkiego o tym czymś, a potem idż do fachowca i gadaj z nim tak: Urządzenie A ma być zamontowane w punkcie B metodą C, i zapłacę za to D. A jak się nie podoba urządzenie, metoda, punkt albo zapłata, do widzenia, są inni. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-22 21:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts